Service
0
Sluiten
  Sophie - Woensdag 14 Oktober 2020

  Voordelen van houten speelgoed

  Wist je dat 40% van alle plastic producten binnen 1 maand na aankoop op de afvalberg terecht komt? Mindblowing! Een cadeautje kopen of een nieuw stuk speelgoed in huis halen is altijd leuk. Maar wil je ook zeker zijn dat je de juiste keuze maakt? Hieronder geven we 4 redenen mee waarom het altijd beter is om te kiezen voor houten speelgoed :-).

   

  1. Milieuvriendelijk

  Het maken van houten speelgoed brengt niet veel grondstoffen met zich mee: hout, eventueel lijm, schroeven en verf op waterbasis. Meer is er meestal niet nodig om een prachtig stuk speelgoed te maken.

  Bovendien zien we dat heel wat leveranciers zich inzetten voor het milieu en klimaat door op een duurzame manier te produceren. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van rubberbomen.

   

  Een rubberboom stopt na 15 jaar met het produceren van rubber. Vroeger werden de ‘oude’ bomen gewoon verbrand.. Nu worden ze gebruikt om houten speelgoed te maken. Daarnaast planten producenten van houten speelgoed opnieuw bossen om het evenwicht in stand te houden. Zo ontstaan duurzaam beheerde bossen, wat een win-win is!

   

  PlanToys is hierbij echt een rolmodel. Je kan hier meer info vinden over hun duurzame manier van werken.

   

      

   

  2. Educatief

  Houten speelgoed heeft zoveel meer speelmogelijkheden dan een plastic stuk met felle kleuren en geluid. Oké, in eerste instantie ziet een fel gekleurd stuk speelgoed met veel lichtjes en geluid er misschien indrukwekkend uit, maar je kindje zal er ook snel op uitgekeken zijn.. Bovendien zorgt het in veel gevallen ook voor overprikkeling.

   

  Bij houten speelgoed wordt de fantasie en creativiteit van kinderen meer gestimuleerd en geprikkeld. Het is eenvoudig, waardoor het een eindeloze mogelijkheid heeft voor fantasiespel en open end play.

   

  We nemen eens als voorbeeld houten blokken. Het is eenvoudig en kan op zoveel manieren gebruikt worden: torens bouwen, een parcours maken, stapelen, … Daarnaast kan je het ook gebruiken om de motorische en verstandelijke ontwikkeling te stimuleren: tellen van de blokjes, sorteren van klein naar groot, de verschillende vormen benoemen, kleuren benoemen, dezelfde kleuren blokjes samen leggen, …

   

   

  3. Duurzaam en tijdloos

  True fact, voor kwalitatief houten speelgoed betaal je een hogere prijs. Maar het is ook bewezen dat kinderen er veel langer mee kunnen spelen. Plastiek speelgoed gaat nu eenmaal sneller stuk, waardoor het jammer genoeg op de afvalberg terecht komt. Bovendien kan het meeste plastieken speelgoed niet gerecycleerd worden.

   

  Houten speelgoed daarentegen kan echt tegen een stootje, kan verschillende generaties doorgegeven worden en is zo goed als onverslijtbaar. Daarnaast is het uiteraard biologisch afbreekbaar, wat nog beter is voor het milieu.

   

  Daarom is het zeker de moeite waard om iets meer te investeren in houten speelgoed, want op termijn haal je er alleen maar winst uit.

   

  Wist je dat er onder houten speelgoed ook heel wat klassiekers zitten die al generaties mee gaan? Denk maar aan een houten fiets, een schommelpaard, blokken, gezelschapsspelen, …

   

  Een extra tip: het staat ook heel mooi in de kinderkamer of woonkamer als decoratie. Dus speelt je kleintje er niet meer mee? Dan kan het zeker als decoratie dienen om die extra touch te geven.

   

   

  4. Veilig

  We weten allemaal dat baby’s en kindjes graag alles in hun mond stoppen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het speelgoed waar ze mee spelen geen schadelijke stoffen bevat. Houten speelgoed wordt gemaakt en behandeld met natuurlijke materialen en ze bevatten geen schadelijke stoffen.

   

   

   

  Let wel op: niet elk stuk houten speelgoed is veilig. Er worden, jammer genoeg, nog heel wat stukken houten speelgoed goedkoop aangeboden, onder het mom van duurzaam speelgoed (want het is hout). Het is dus zeker belangrijk om hierbij goed op te letten. Wij selecteren onze leveranciers en merken zorgvuldig zodat we zeker zijn dat alles gemaakt is volgens strenge normen en 100% veilig is.

   

  Meer inspiratie opdoen tussen het houten speelgoed? Neem dan hier een kijkje!

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »